Kullancs által terjesztett betegségek

Az alábbi linken rövid összefoglaló tekinthető meg a kullancsok által terjesztett vírusos meningo-encephailitsről (agyhártya-és agyvelőgyulladás).

https://www.tobbmintkullancs.hu/

 

Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés esetén?

A kullancsot minél előbb távolítsuk el! A kullancscsípés miatt ne menjünk orvoshoz–ez időveszteséggel jár, és az orvosok sem feltétlenül járatosak a kullancseltávolítás terén!A kullancsot magunk távolítsuk el, vagy kérjünk segítséget a környezetünkből!Az eltávolításkor ne nyomjuk össze a kullancs testét. Minden olyan beavatkozás, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. A kullancs eltávolítható egy cérnaszállal is. Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket,gyufát és ne tekergessük a kullancsot!Miután megfogtuk a bőrhöz közel,és lassan húzni kezdtük,hagyjunk fél percet,hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet, kilökődik magától. Ne fertőtlenítsük a csípés helyét!A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a kórokozókat is, a fertőtlenítőszer nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó borreliákat. Ne vizsgáljuk (vizsgáltassuk) a kullancsot, hogy van-e benne kórokozó!A csípést követően semmilyen védőoltás sem indokolt.(Ritka kivétel, ha már legalább egy hete megkaptuk az első kullancsencephalitis elleni oltásunkat, de a másodikat még nem.)

Mikor indokolt a kullancscsípés után vérvizsgálat?

Panaszmentesség esetén sohasem. ALyme-kór szexuális úton nem terjed. Az anyatejben kimutatható a kórokozó, de nem fordult elő, hogy valaki ily módon fertőződött volna. Vérátömlesztéssel a fertőzés nem terjed. A fertőzés a csípést követően órákon belül is kialakulhat. A magzat fertőződhet, és a fertőzés az első trimesterben magzati halálhoz vezethet. A fertőzés előfordulhat a kullancscsípés felismerése nélkül is. Ha a kullancs jóllakott, magától távozik, és minél fiatalabb alakról van szó, annál hamarabb. Megelőző antibiotikum-kezelés TILOS! Hogyha a csípés után adunk valamilyen készítményt, Lyme-folt már nem jelenik meg, de a kórokozó attól még életben maradhat. Elmarad a jellegzetes klinikai tünet, aminek felismerésével a betegség már akkor kezelhető, amikor még nincs semmilyen szövődmény. A szerológiai reakció is hosszú időre negatív lesz. Így aztán nem sok esély marad a fertőzés felismerésére.

Megelőzés

A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve.

Mikor keressék fel Orvosukat?

Amennyiben a csípés után (és többnyire annak helyén) lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem vett észre a kullancscsípést, 5 napja fennálló, 8 cm-es átmérőt szabad csak diagnosztikusnak tartani. Kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pír, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással. A fenti kritériumok teljesülése esetén antibiotikum-kezelés indokolt. Terhesség esetén klinikai tünetek nélkül is végzünk vérvizsgálatot. Ha már végeztek kullancsvizsgálatot, és annak pozitív lett az eredménye, érdemes minket felkeresni.

Kezelés

A Lyme-kór bármikor gyógyítható, nem igaz, hogy minél előbb kezelni kell. A biztos diagnózis fontosabb, mint a gyorsan megkezdett kezelés!

Kullancs encephalitis Vírusos agyvelőgyulladás

Míg a kullancs által terjesztett Lyme-kór nem előzhető meg védőoltással, addig a vírusos agyvelőgyulladás ellen egy nagyon biztonságos és hatékony védekezési mód. A teljes védettséghez azonban több oltás szükséges. Az elsőt érdemes tél végén, kora tavasszal beadatni, ami egy hónap múlva követhet a második, majd 9-12 hónap múlva a harmadik. Az oltási sorozat főként azoknak ajánlott, akik hosszabb időt töltenek a természetben, vagy a foglalkozásuk kapcsán veszélyeztetettebbek.

 

Mit kell tudnunk a védőoltásról?

 • A védőoltás a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet.

 • Legelőnyösebb, ha tél végén, kora tavasszal kezdjük el az oltást, így mire igazán beindul a kullancsszezon, kialakulhat a védettség.

 • Teljes védelmet akkor nyújt, ha betartjuk az oltási rendet és az emlékeztető oltásokról sem feledkezünk meg:

  • - először 4 hét időközzel két, úgynevezett alapoltás szükséges,

  • - ezt egy év, majd 3 év múlva emlékeztető oltás követi, 

  • - folytatáskén ötévente, 60 éves kor felett pedig ismét háromévente kell emlékeztető oltás.

 • Oltóanyagtól függően úgynevezett gyorsított oltási rend is létezik.

 • Egy éves kor felettiek a gyermekeknek készült dózissal olthatók.

 • A védőoltások gyógyszertárban, vényre vásárolhatók meg.

 • A kullancsok által terjesztett más betegségek megelőzésére egyéb óvintézkedéseket kell betartani.