Lázcsillapítás

Mi a láz?

 

A 38 Cº feletti testhőmérsékletet tekintjük láznak. A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem maga a betegség, csupán kísérő tünet! A láz a szervezet fertőzéssel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet. Normális testhő: hónaljban mérve 36-37 Cº, végbélben mérve 36,5-37,5 CºLáz: hónaljban mérve 38 Cº felett, végbélben mérve 38,5 Cº felett.

Hogyan mérjünk lázat?

Többféle lázmérő van forgalomban, amelyek használat, és leolvasás szempontjából is különböznek. A hagyományos, higanyos hőmérők használata nem ajánlott, Magyarországon már nem is forgalmazzák.
A digitális lázmérőkön jól olvasható kijelző van, ezek a lázmérők megbízhatók, hónaljban és végbélben is használhatók. A homlokra helyezhető "műanyag tapasz" nem elég pontos, csak tájékozódásra alkalmas. A "fül- hőmérő" használatához megfelelő technika szükséges. Fontos tudni, hogy fülgyulladás esetén a tényleges testhőmérsékletnél magasabb hőmérsékletet mér, illetve fájdalmat okozhat. Csecsemők, kisdedek esetén a lázmérés legbiztosabb módja a végbélben való hőmérőzés. Fektessük a gyermeket a hátára, és emeljük fel a lábait. Kenjük be vékonyan a lázmérő végét popsi krémmel, és helyezzük a lázmérőt a végbélnyílásba, kb. 1,5- 2 cm mélyen. Végbélben mérve a testhőt, mivel az úgynevezett maghőmérsékletet mérjük, 0,5 Cº magasabb értéket kapunk, mint hónaljban mérve. Nagyobb gyermek lázát hónaljban is mérhetjük, óvodás kortól ez az általánosabb. Figyeljünk arra, hogy a lázmérő nehogy elcsússzon, illetve a gyermek hónalját összeszorítva tartsa.

Mikor kell láz esetén azonnal orvoshoz fordulni?

A lázas állapot fokozott folyadékvesztéssel jár, ezért fontos, hogy a lázas gyermek megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Ha kiszáradás jeleit észleli (ezek: száraz száj, lepedékes nyelv, aláárkolt szemek, kevés vizelet, aluszékonyság), orvosától, ügyelettől kérjen segítséget! 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő láza esetén meg kell kezdeni a lázcsillapítást és azonnal orvoshoz kell fordulni, kórházi kivizsgálás szükséges. Ha a gyermeknek a láz mellett egyéb tünete (pl. aluszékonyság, epilepsziás görcs, egyéb szokatlan tünet, nehezített légzés) is van, vagy bágyadt, elesett állapotú, illetve ha a láz 3 napnál tovább tart, mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat. Általánosságban elmondható, hogy lázas gyermeknél fokozatosan romló általános állapot esetén késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

 

Lázcsillapítás

Lázcsillapítónak minden háztartásban lennie kell. A lázcsillapító gyógyszerek egyben fájdalomcsillapítók is, így a lázas beteg közérzetét is javítják. Fontos tudni, hogy a lázcsillapító tüneti szer, nem gyógyítja meg a lázat kiváltó betegséget. Ma már számtalan lázcsillapító van forgalomban, ezek nagy része recept nélkül kapható. Figyelnünk kell arra, hogy sok, különböző gyári néven forgalomban levő gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag! Ezt fontos tudni, hogy elkerüljük a túladagolást! Szalicilát tartalmú gyógyszert ne adjunk 10 éves életkor alatt! A gyermek növekedésével a lázcsillapítás formája, és adagja is változik. Gyakori hiba, hogy a fiatalabb életkorban felírt, alacsony hatóanyag-tartalmú lázcsillapítót kapja az idősebb gyermek. Gyakran ez az oka a lázcsillapítás hatástalanságának. Egyszerre csak egyféle lázcsillapító gyógyszert adjunk a gyermeknek, ha ez nem hat, akkor később kaphat másik fajtát.

 

A lázcsillapító szerekről

Milyen fajtát használjunk? A lázcsillapítóknak többféle formája létezik: A végbélkúpokat a legkisebbeknek adjuk, kb. óvodáskorig. A szirupokat is használhatjuk már általában 3 hónapos kortól. A tablettákat tapasztalat szerint már a kisiskolások is le tudják nyelni, de a lázcsillapító tabletták szét is törhetők. Mit és mennyit? Az alábbi táblázatból kiderül, hogy milyen korú és testsúlyú gyermeknek milyen gyógyszerből mennyit adhatunk alkalmanként. Fontos tudni, hogy a különböző nevű készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében. A táblázatban az azonos sorban szereplő gyógyszerek esetében azonos a hatóanyag. Ugyanazon sorban szereplő gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra, de naponta max. 3x kaphatja a gyermek. Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő vagy magas láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt adjunk (másik sorból válasszunk)! Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a lent említett hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos. Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

 

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

Életkor és testsúly/kg szerint

A forgalomban lévő gyógyszerek neve szerint

adagolásuk: naponként maximum 3x

0-3 hónap (kb. 5 kg-ig)

Suppositorium antipyreticum pro infante 1/2 kúp

Supp. Metamizol 100 mg, 1/2 kúp

 

3-12 hónap (kb. 6-10 kg)

 

Supp. noraminophenazoni 100 mg-os 1 kúp / Supp. antipyreticum pro infante 1 kúp

Supp. Metamizol 100 mg 1 kúp

Flamborin csepp 

Mexalen 125 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 3-5 ml

Nurofen 60 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup (20 mg/ml) 3-5 ml

Cataflam 6-10 csepp

1-3 év (kb. 10-15 kg)

 

Supp. antipyreticum pro parvulo 1 kúp

Flamborin csepp

Mexalen 250 mg-os 1/2-1 kúp / Panadol szirup 5-8 ml

Nurofen kúp 125 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup (20 mg/ml) 5-8 ml

Cataflam 10-15 csepp

3-6 év (kb. 15-20 kg)

 

Supp. noraminophenazoni 200 mg-os 1 kúp

Flamborin csepp

Panadol szirup 8-10 ml

Nurofen szirup (20 mg/ml) 8-10 ml

Cataflam 15-20 csepp

6-10 év (kb. 20-30 kg)

 

Algopyrin tabletta 500 mg-os 1/2

Rubophen/ Mexalen/ Panadol 500 mg-os 1/2 tabletta/Panadol szirup 10-15 ml

Nurofen szirup (40 mg/ml) 5-8 ml

Cataflam 20-30 csepp

10-14 év (kb. 30-40 kg)

 

Algopyrin tabletta 500 mg-os 3/4 tabletta

Rubophen/ Mexalen/ Panadol 500 mg-os 3/4 tabletta

Nurofen szirup (40 mg/ml) 8-10 ml - / Advil ultra lágykapszula 200 mg/ 1 kapszula

 

A fizikális lázcsillapításról

A hűtőfürdőt, és főként a Priznicet (vizes borogatás) a gyermekek döntő többsége kellemetlen/rettenetes élményként éli meg a felmérések szerint– még sok felnőttben is él ez a rossz emlék. A Priznicet a nemzetközi szakirodalom egyértelműen nem javasolja. A lázcsillapítás célja a gyermek közérzetének javítása, ezért helytelen olyan módszerrel csillapítanunk a gyermek lázát, amellyel pont hogy kellemetlenséget okozunk számára. A fizikális hűtés ráadásul a gyógyszerekkel ellentétben a hőközpontra nincs hatással, így hatása sokszor csak átmeneti, ráadásul paradox módon a remegés miatt a testhőmérséklet további emelkedését eredményezheti. Ha a gyermek maga kéri a langyos hűtőfürdőt, örömmel játszik – használhatjuk ezt a módszert, de ha sír, ellenkezik, nem akarja, ne kínozzuk feleslegesen!

Mi a lázgörcs?

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, általában a gyermek hirtelen felszökő láza esetén lép fel, sokszor még láztalan állapotban. A lázgörcs 6 hónapos és 6 éves kor között a leggyakoribb. A gyermekek kb. 4- 5 %-a öt éves koráig átél egy lázgörcsöt.

Hogyan zajlik? A gyermek hirtelen elveszíti eszméletét, teste elernyed, vagy megfeszül, az izmok rángatózni kezdenek, amely az egész testre is kiterjedhet. A szemek fennakadnak, szájából nyál folyik. A görcs általában néhány perc alatt szűnik. Mit tegyünk otthon lázgörcs észlelése esetén?Fontos, hogy amennyire lehet, őrizzük meg nyugalmunkat! A gyermeket fektessük oldalra, és védjük az esetleges sérülésektől, távolítsunk el minden veszélyes tárgyat a közeléből, tegyünk puha alátétet a feje alá! Ruháit lazítsuk meg! A görcsroham alatt figyeljük a gyermek légzését, bőrszínét, görcsroham esetén ugyanis rövid ideig tartó légzéskimaradás is bekövetkezhet, illetve a gyermek elsápadhat, leszürkülhet.  A görcs ideje alatt, illetve amíg teljesen nem tisztul fel a gyermek tudata, ne adjunk neki semmit szájon át (gyógyszert, folyadékot sem!), mert félrenyelheti. Az első lázgörcs lezajlása után, vagy lázgörcs hajlamban a gyermekorvos otthonra görcsoldó gyógyszert ír fel - leggyakrabban végbélbe adható görcsoldó oldatot -, amelyet a görcs kezdetén a végbélnyílásba kell nyomni. Mikor hívjunk mentőt lázgörcs esetén? Ha a görcs 5 percnél tovább tart. Ha a görcs lezajlása után nem rendeződik a gyermek állapota. Ha megsérült a görcs közben.

 Szerző: Dr Szabolcs Andrea