Védőoltások

KÖTELEZŐ OLTÁSOK

A gyermekek oltását ún. oltási naptár alapján végezzük. Magyarországon a következő oltási rend van érvényben 2019. augusztus 2-tól:

0-4 hetes korban: BCG (szülészeti intézményben)

2 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV15

3 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB

4 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV15

12 hónapos korban: PCV15 + VZV (2018. Július 31.-e után születetteknek)

15 hónapos korban: MMR + VZV (2018. Július 31.-e után születetteknek)

18 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB

6 éves korban: DPTa-IPV

11 éves korban: MMR, dTap (iskolai kampányoltás)

12 éves korban: Hepatitis B (iskolai kampányoltás)

 

BCG:

A BCG (Bacillus Calmette-Guérin) elleni oltást 6 hetes korukig adjuk az újszülötteknek, a felkar bőrébe. A védőoltás a gyerekkori tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) ellen nyújt védettséget. Az oltás helyén átmeneti duzzanat, bőrpír léphet fel. Néha gennyes váladék ürül az oltás helyéről.

DPTa:

A DTPa - IPV a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni sorozat oltás. Az oltóanyag beadására 2, 4, 6, majd 18 hónapos korban kerül sor. Az emlékeztető oltásokat 6 és 11 éves korban adjuk be. A dTap a 11 éves korban beadandó emlékeztető oltást jelöli.

HIB

A HiB oltás a Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa ellen nyújt védelmet. Ez elsősorban kisgyermekeknél okoz agyhártyagyulladást és más gyulladásos megbetegedéseket. A védőoltás kombinált oltóanyagban érhető el.

MMR

Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola/rózsahimlő elleni vakcina, melyet 15 hónaposan kapják meg a csecsemők. A védőoltás élő, gyengített vírusokat tartalmaz. Tizenegy éves korban az oltást meg kell ismételni. Ritkán jelentkezik mellékhatás (bőrkiütés, orrfolyás, hőemelkedés), melyek pár nap alatt elmúlnak.


VZV

A bárányhimlő elleni oltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, megbetegedés esetén a betegség enyhébb lefolyású lesz, a súlyos szövődmények (például tüdőgyulladás és a bőr bakteriális felülfertőződését) kialakulásának esélye kicsi. A vakcina 12 hónapos kortól adható.

PCV15

Legfőképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. A vakcinát 2, 4 és 12 hónapos korban adjuk a kicsiknek.

Hepatitis B

Fertőző „B” típusú vírusos májgyulladás elleni oltás. Beadására 12 éves korban kerül sor. A vakcinát kétszer kapják meg a gyermekek, fél éves eltéréssel. Duzzanat, bőrpír, hőemelkedés, izomfájdalom jelentkezhet mellékhatásként.

 

JAVASOLT OLTÁSOK

A kötelező védőoltások mellett ajánljuk a választható oltások beadatását is. Ezek egy részét a kötelező oltásokhoz hasonlóan oltási rend szerint adjuk, illetve vannak szezonális vakcinák is (például influenza elleni oltás).

6 hetes kortól: Meningococcus ACWY

2-4 hónapos korban: Rotavírus

2 hónapos kortól: Meningococcus B, Meningococcus C

6 hónapos kortól: Influenza

12 hónapos kortól: Kullancs-encephalitis, Hepatitis A

9 éves kortól: HPV (16, 18), HPV (6, 11, 16, 18)

Rotavírus*

A rotavírus kifejezetten súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely gyakran vezet kiszáradáshoz. A kisgyermekek többsége 5 éves koráig megfertőződik. A rotavírus elleni vakcinát 2-4 hónapos korban ajánlott beadatni. Az oltás szájon át adható be.

Meningococcus oltások

Egy nagyon súlyos betegség, a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen nyújtanak védelmet. 6 hetes kortól elérhető a kombinált (ACWY*) oltás, 2 hónapnál idősebbek számára a „B” és „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre. A vakcina 38 fok feletti lázat okozhat csecsemőknél, mely általában egy nap alatt elmúlik. Gyermekeknél és felnőtteknél a leggyakoribb mellékhatások a beadás környékén tapasztalt érzékenység és fejfájás.. A „C” törzs elleni vakcina (Neisvac C) 2 éves kor alatt államilag támogatott, ára így pár száz forint. 5 évente ismétlő oltások beadása javasolt. A „B” törzs elleni védőoltás (Bexsero*, Trumenba*) oltási sora függ attól, hogy milyen életkorban kezdjük el az oltást, ennek ára az előzőnél jóval magasabb. Kiemelten fontos a csecsemők immunizálása, illetve a serdülőké.

Influenza

Szezonális oltás, mely legkorábban fél éves kortól adható. Az oltást évente ismételni kell, az influenza vírus változékonysága miatt. A vakcinát minden évben az aktuális vírusszerkezethez igazítják. Az északi féltekén, tehát Magyarországon is a szezon novembertől márciusig tart, így a szezonális oltást október-novemberben ajánlott felvenni.

VZV

A bárányhimlő elleni oltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, megbetegedés esetén a betegség enyhébb lefolyású lesz, a súlyos szövődmények (például tüdőgyulladás és a bőr bakteriális felülfertőződését) kialakulásának esélye kicsi. A vakcina 12 hónapos kortól adható (részét képezi a kötelező oltásoknak, így jelenleg csak a 2019.08 hó előtt születetteknek kell ezt külön kérniük*).

Kullancs-encephalitis*

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) vírus okozta megbetegedés, melyre jelenleg oki kezelés nem érhető el. Súlyos esetben izombénulással járhat, így a védőoltás felvétele ajánlott. Az oltást legkorábban az egy éves életkor betöltését követően lehet elkezdeni. Az első oltást követően egy hónap elteltével kell a második védőoltást beadatni, majd egy ismétlő adagot 12 hónap múlva. A védettség fenntartása 3-5 évenként beadott emlékeztető oltással biztosítható.


Hepatisis A*

A Hepatitis A oltás egy éves kor felett adható. Ajánljuk Ázsiába, Afrikába, Dél-Amerikába történő utazás esetén. Magyarországon a kockázati csoportnak ajánlott (pl.: dializált betegek, vérkészítményt rendszeresen kapó betegek).

HPV

Több mint 100 féle human papilloma vírus létezik, az emberi megbetegedést okozók 90 százalékáért a HPV 16-os és 18-as típusa felelős, míg a nemi szemölcsöket leggyakrabban a 6-os és 11-es típusok okozzák. A kétkomponensű védőoltás a 16-os és 18-as típus, míg a négykomponensű az említett négy törzs ellen véd. A HPV különböző típusai az összes daganatos megbetegedés 5 százalékáért, míg a méhnyakrák majdnem 100%-ért tehetők felelőssé. A vakcina fiúknak és lányoknak 12 éves kortól ajánlott, az iskolai oltások keretében kérdezzük meg a szülőket, hogy igénylik-e az oltás beadását. Az oltóanyag az iskolai védőoltások keretében ingyenes.


*A nem kötelező védőoltások beadási díját a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályozza.